Tallinna Lastehaigla allergoloogiateenistus tegeleb lastega, kellel on allergia- või hingamisteede probleemid, vähemal määral tegeleme immunoloogiliste haigustega. Meil on ambulatoorne teenistus, kuid kõik Mustamäel töötavad teenistuse arstid ravivad patsiente ka haiglas pediaatria- või ägedate hingamisteede infektsioonide osakonnas. 

Diagnoosime ja ravime kõiki laste allergiahaigusi nagu astma, allergiline nohu, allergiline silmapõletik, nõgeslööbed, atoopiline dermatiit, anafülaksia, ravimreaktsioonid, seedetrakti allergiahaigused. Testime nii toidu-,  hingamisteede-, putukaallergeenide kui ka mõnede ravimite suhtes. Vajadusel viime läbi haiglatingimustes provokatsioonteste. Teostame allergeenspetsiifilist immuunravi, mis on ainus hingamisteede allergiahaiguste kulgu muutev ravimeetod.

Tegeleme erinevate laste kopsuhaigustega nagu tsüstiline fibroos, primaarne tsiiliate düskineesia, interstitsiaalsed kopsuhaigused, hingamisteede väärarengud, kroonilisest aspiratsioonist tekkinud kopsukahjustus, hilisemas vanuses enneaegsete laste krooniline kopsuhaigus vms. 

Nii allergia- kui kopsuhaigustega lastel teostame erinevaid hingamisfunktsiooni uuringuid, näiteks spirograafia, FeNO määramine, väikelaste hingamisfunktsiooni uuring impulssostsillomeetria, füüsilise koormuse provokatsioontestid. Meie õed teostavad higikloriidide määramist.

Vähemal määral ja lastearsti tasemel käsitleme erinevaid immuunpuudulikkuse variante.

Teeme tihedat koostööd koos oma haigla ja Eesti teiste haiglate erinevate erialade spetsialistidega nagu gastroenteroloog, kopsukirurg, immunoloogid, geneetikud jpt. Vajadusel konsulteerime patsiente väliskolleegidega.

Meie õed viivad läbi erinevaid õpetusi, ennekõike astma olemuse ja ravimite kasutamise või anafülaksia ravi osas.

Oleme Eesti üks vanimaid lasteallergoloogia keskusi, kus on töötanud ka mõlemad sellele erialale Eestis aluse pannud arstid. Püüame end kogu aeg edasi arendada ja uuega kursis olla. Teeme oma tööd pühendumisega ning püüame igale patsiendile leida parima ravi.

Kui tulete lapsega lasteallergoloogi vastuvõtule:

  • Lapsega peaks kaasa tulema vanem, kes teab kõige täpsemalt lapse haigusnähte.
  • Võimalusel võiks 1 nädala jooksul enne arsti vastuvõttu antihistamiinikume lapsele mitte anda.
  • Palun arvestage, et väga tõenäoliselt kulub aega rohkem kui pool tundi, soovitav on omada mõningast ajavaru.
     

Teenistuse juhataja

Silvi Plado

Vastutav õde