Reumatoloogia on eriala, mis tegeleb liigeseid, lihaseid ja sidekude haaravate põletikuliste haigustega. Seda tüüpi seisundite korral on esmaseks kaebuseks enamasti luu- ja liigesvalud. Reumatoloogilisi haigusi kutsutakse sageli autoimmuunhaigusteks kuna nende tekkepõhjuseks on inimorganismi kaitse- ehk immuunsüsteemi rünnak patsiendi enese rakkude vastu. Tallinna Lastehaigla lastereumatoloogid tegelevad igapäevaselt patsientidega, kes põevad haigusi, mida enamasti seostatakse täiskasvanueaga. 

Meie arstide põhitöö toimub polikliinikus ambulatoorsetel vastuvõttudel, mida teeme aastas ligi 4000. Töötame koos reumaõdedega, kes teevad ka iseseisvaid vastuvõtte, kus jälgivad ja nõustavad meie kroonilisi haigeid, samuti manustavad neile ravimeid. Vastavalt vajadusele kasutame vastuvõtul laste liigeste uurimiseks ultraheliaparaati. 

Teeme koostööd haigla silmaarsti, füsioterapeutide, ortopeedide ja nahaarstidega, Tartu Ülikooli Kliinikumi lastereumatoloogide ning erinevate täiskasvanute spetsialistidega. Uurime ja ravime oma patsiente ka pediaatriaosakonnas, kus vajadusel saab lapsega koos viibida ka lapsevanem. Väikeste laste jaoks keerukamad protseduurid nagu tugiaparaadi magnetuuringud ja liigespunktsioonid viime läbi üldnarkoosis. 

Tänapäeva reumatoloogia on kiiresti arenev eriala, kus tänu pidevalt lisanduvatele ravimitele on meie patsientide ravitulemused üha paremad. Siinkohal võib näitena tuua lapseea sagedaseima  reumatoloogilise haiguse – juveniilse idiopaatilise artriidi – mis varasemalt võis viia lapse invaliidistumiseni. Täna elavad need patsiendid suuresti tänu bioloogilisele ravile samasugust elu nagu nende eakaaslased – käivad lasteaias või koolis, teevad sporti ja tunnevad ennast hästi.

Teenistuse juhataja

Liis Tõnisberg

Vastutav õde

Reumatoloogia on eriala, mis tegeleb liigeseid, lihaseid ja sidekude haaravate põletikuliste haigustega. Seda tüüpi seisundite korral on esmaseks kaebuseks enamasti luu- ja liigesvalud. Ambulatoorse vastuvõtu väga oluliseks osaks on patsiendi läbivaatus, kus põhirõhk on lapse liigeste seisundi hindamisel. Selleks arst vaatleb, katsub ja liigutab patsiendi liigeseid ning palub lapsel teha erinevaid harjutusi. 
 

Meie teenistuses töötab kolm reumaõde, kes töötab arstiga koos ja teeb ka iseseisvaid vastuvõtte. Nende vastuvõttude käigus õed jälgivad ja nõustavad meie kroonilisi haigeid, samuti manustavad neile ravimeid ning õpetavad patsiente ja nende lähedasi ravimeid kodus kasutama. Õdedel on igapäevased telefoniajad, kus nad vastavad patsientide ja lapsevanemate küsimustele, lepivad kokku vastuvõtuaegu ning korraldavad vajadusel retseptide väljastamist. 

Reumatoloogiateenistuses ultraheliaparaat, mida kasutame vastuvõttude käigus laste liigeste uurimiseks.

Uuring on valutu ja lapsele ohutu. 

Teatud juhtudel on vajalik patsiendi liigesvedeliku uuring või liigeseõõnde põletikuvastase ravimi viimine, mille korral punkteeritakse haiget liigest steriilse nõelaga. Seda protseduuri teeme enamasti pediaatriaosakonnas päevaravi vormis ja soovi korral võib lapsega osakonnas viibida ka lapsevanem. Väikeste laste puhul on protseduuri õnnestumiseks vajalik lühiajaline üldnarkoos ja sellisel juhul toimub protseduur operatsioonitoas, kus turvatunde tagamiseks saab lapse uinumiseni juures viibida ka lapsevanem.